Анализ на сателитни снимки показва, че крайбрежните ледници на Антарктида отделят ледени късове по-бързо, отколкото природата може да ги възстанови. Това два пъти надвишава прогнозата на учените за загубите от най-голямата ледена покривка в света през последните 25 години.

Първото по рода си изследване, водено от учени от Jet Propulsion Laboratory на НАСА, е публикувано в специализираното издание Nature. То буди тревога за това колко бързо климатичните промени отслабват плаващите ледени шелфове на Антарктида и ускоряват покачването на морското равнище в цял свят, пише Ройтерс.

Нетната загуба на антарктически лед от крайбрежни ледникови парчета, които се откъсват в океана, е почти толкова голяма, колкото нетното количество лед, за което учените вече знаеха, че се губи поради изтъняване, причинено от топенето на ледените шелфове отдолу от затоплящите се морета, сочи едно от ключовите заключения в изследването.

Взети заедно, изтъняването и откъсването на парчета води до намаляване на масата на ледените площи на Антарктида с 12 трилиона тона от 1997 г. насам - двойно повече от предишната оценка, обобщава анализът.

„Антарктида се разпада по краищата си“, казва Чад Грийн, ръководител на изследването. По думите му, намаляването и изтъняването на ледената покривка води до ускоряване на процеса на покачване на морското равнище, пише profit.bg

Последствията могат да бъдат огромни. Антарктида представлява 88% от потенциала на морското равнище от всички ледове в света, допълва ученият.

През последните десетилетия обаче затоплящите се океани отслабиха шелфовете отдолу – феномен, документиран преди това от сателитни висотомери, измерващи променящата се височина на леда и показващи загуби от средно 149 милиона тона годишно от 2002 до 2020 г., според НАСА.