Израел и Хамас са отворени за ново прекратяване на огъня, но към момента двете страни имат непреодолими различия относно начина на прилагане на бъдещо примирие. Това съобщават египетски източници, участващи в преговорния процес.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е категоричен, че офанзивата в Газа ще продължи, въпреки шока от убитите по погрешка трима израелски заложници.

Нови подробности бяха разкрити около обстоятелствата, довели до смъртта на тримата млади мъже. На по-малко от 200 метра от мястото на инцидента е намерена сградата, в която те са се укривали. Тримата израелци са използвали храна, за да изпишат върху парчета бял плат S.O.S. и цитирам "помощ, трима заложници" на иврит. Убитите мъже сами приближили израелските военни, говорели на иврит и съблекли връхните си дрехи, за да покажат, че не носят експлозиви. От армията продължават да не разкриват какво е провокирало израелските войници да ги застрелят.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес нова резолюция, призоваваща за "спешно и трайно прекратяване на военните действия" в Газа, предаде Франс прес.

На 9 декември САЩ наложиха вето на проекторезолюция, с която се настоява за "хуманитарно прекратяване на огъня" в палестинския анклав, припомня АФП. Въпреки това във вторник Общото събрание на 193-те страни членки на ООН подкрепи спирането на огъня с голямо мнозинство. Тогава 153 държави гласуваха "за", "против" бяха 10, а въздържалите се бяха 23.