Турските власти все още не виждат конкретни стъпки от страна на Швеция и Финландия, които биха накарали Анкара да преразгледа позицията си за присъединяването към НАТО на двете северни страни, съобщи вицепрезидентът на Турция Фуат Октай по телевизия "Си-Ен-Ен-Тюрк", цитаран от БТА.

Ние чакаме конкретни действия от страна на Швеция и Финландия, каза Фуат Октай, коментирайки позицията на Турция преди срещата на НАТО в Мадрид, на която се планира да бъде разгледан въпросът за присъединяването на двете северни страни към НАТО. Октай уточни, че стъпки, които удовлетворяват Турция, засега не са предприети.

Под "конкретни" стъпки турският вицепрезидент има предвид в Швеция и Финландия да бъде забранена дейността на организации, които Турция смята за терористични и да бъдат предоставени съответни писмени задължения.

По мнението на нашата страна НАТО е "чадър за сигурност", поради което всички влизащи в блока страни поемат върху себе си задължения за защита на общите граници. Ние не искаме страни, поддържащи терористични организации, да се намират в пределите на границите на НАТО. Това е нашата позиция, а възражения против разширяването на НАТО ние нямаме, заяви Октай.