Приетата от Европейския парламентрезолюция, призоваваща Турция да признае арменския геноцид, противоречи на историята и на принципите на правото, заяви турският министър за Европейския съюз Волкан Бозгър, цитиран от ТАСС.

"Турция излезе с призив да се създаде съвместна (с Армения) историческа комисия за научно изследване на събитията от 1915 година. През 2009 г. с арменската страна бяха подписани съответните протоколи, които след това бяха изтеглени от дневния ред на парламента на Армения. Европарламентът използва думата "геноцид" като правно понятие, въпреки че никой съд не е приемал решение събитията от 1915 г. да бъдат квалифицирани като геноцид", каза Бозгър.

Армения приветства приетата от ЕП резолюция, посветена на стогодишнината от арменския геноцид в Османската империя, се посочва в изявление на арменския външен министър Едуард Налбандян.

"С приемането на тази резолюция ЕП още веднъж потвърждава, че е отдаден на това да защитава правата на човека и общочовешките ценности", допълни той.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg