Турция официално сменя името си за целия свят след заявка до ООН, съобщи в Туитър акаунта си министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Вчера той е изпратил писмо до Генералния секретар на ООН с молба да се промени името на страната във всички официални документи и да се обяви новото задължително за кореспонденция и употреба име - Turkiye (Тюркийе).

От думите му става ясно, че ООН е съгласна с промяната, която иска Анкара - замяната на англоезичното наименование Търки (Turkey) с името Тюркийе (Turkiye) в по-голямата част от международната си кореспонденция, включително при отразяването в чуждестранни медии. 

„Процесът, който започнахме под ръководството на президента Ердоган за повишаване на разпознаваемостта на бранда на нашата страна, вече приближава към своя край. Вписмото, което днес изпратих до Генералния секретар на ООН, ние регистрираме названието на нашата страна на чуждестранни езици като Turkiye", написа в Туитър Чавушоглу. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде през декември 2021 указ за замяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркийе (Turkiye) на английски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye се използва и в етикетите на продуктите за износ. След резолюцията на ООН всички държави членки на организацията ще бъдат длъжни да използват новото наименование на страната.