Турция очаква САЩ да спрат да подкрепят кюрдските организации в Ирак и Сирия, които са признати от Анкара за терористични групировки, съобщиха днес от турското министерство на националната отбрана, предава държавната телевизия ТРТ-Хабер.

"САЩ продължават да подкрепят терористичните организации Кюрдска работническа партия (ПКК) и Сили за защита на народа (СЗН) под претекст за борба с джихадистката групировка "Ислямска държава"," посочи източник от министерството на отбраната на Турция.

Не може да се води борба срещу една терористична организация с помощта на друга. Борбата срещу тероризма не може да се води с помощта на терористи, изтъкна представителят, предаде БТА.

От министерството на отбраната също така посочиха, че очакват приятелските държави, включително САЩ, да "спрат да помагат и подкрепят тези терористични организации и искрено да помагат на Турция в борбата й срещу тероризма".

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.