Новото име на газопровода от Русия към Турция е "Турски поток", обяви Реджеп Тайип Ердоган.

Идеята за името била на руския му колега - Владимир Путин. Преди 10 дни те се разбраха за строежа на стратегическия проект. По време на посещението на Путин в Турция на 1 декември руската компания „Газпром” и турската „Боташ” подписаха меморандум за взаимно разбирателство за построяването на нов тръбопровод за Турция през Черно море, който ще е в състояние да изпомпва около 63 млрд. куб. м в Турция. 14 млрд. куб. м. газ са предвидени за Турция, а около 50 млрд. куб. м. ще бъдат доставяни на границата на Турция и Гърция.

Едновременно с това Путин обяви и решението на Русия да се откаже от строежа на газопровода „Южен поток” към България. Въпреки че политиците у нас все още имат надежда за съживяване на проекта, „Газпром” пристъпи и към регистрацията на фирмата, която ще строи „Турски поток”.

Ердоган допълни, че Турция има амбицията да се превърне в „енергиен разпределител” за целия регион. Приоритетният за Европейския съюз Южен газов коридор, който трябва да доставя каспийски газ от Азербайджан, също ще преминава през Турция.

TrafficNews.bg