Турски медии разпространиха нови записи от камери за наблюдение, на които се вижда как е оставена бомба в центъра на Истанбул.

Записите показват задържаната жена за антентата непосредствено преди и след поставяне на бомбата на оживената търговска улица "Истиклял".

Заснета е поставената бомба на пейка на централния булевард "Истиклял" в Истанбул преди да избухне. Жената е седяла на пейката 40-45 минути, след това камери улавят как тя бързо се изтегля от мястото, бягайки по оживения булевард.

Експлозивът е активиран около 16.20 часа в неделя, минути след като тя се е отдалечила от мястото.

 

 

Организаторите на терористичната атака в Истанбул са избрали специално място, за да изпратят евентуално сигнал до целия свят, каза турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, коментирайки инцидента. 

Министърът отбеляза още, че организаторите на терористичната атака са имали собствена цел, която може да бъде унищожаването на мира, спокойствието и стабилността в страната.

Експлозията на пешеходната улица Истиклял в центъра на Истанбул избухна следобед на 13 ноември. В резултат на инцидента загинаха шестима души, 81 души бяха ранени. Жена е извършител на кървавия атентат на централния булевард "Истиклял" в Истанбул, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай. Според турските власти бомбата на пешеходния булевард "Истиклял" е била заложена от 23-годишната сирийска гражданка Алхам ал Башир, а след експлозията съквартирантът ѝ е бил докаран от други съучастници в граничния град Одрин, за да избяга в България, съобщи преди ден Анадолската агенция, без да посочи дали заподозреният е успял да премина в България или е заловен в Одрин.

Властите в Турция съобщиха, че общо 50 заподозрени за участие в подготовката на терористичния акт в момента се разпитват, съобщи dir.bg.