Турската централна банка обяви, че понижава водещата си лихва. Тя пада от 10,5 на 9%, предаде Анадолската агенция. От края на миналата година до август тази година централната банка запази водещата си лихва на ниво от 14%, след което започна да я намалява. Турция следва нестандартното виждане на президента Реджеп Тайип Ердоган, че високите лихви са причина за висока инфлация, а същевременно голяма част от света повишава лихвите, за да се бори с инфлацията.

Инфлацията в Турция през октомври се повиши до 85,51% на годишна основа спрямо 83,45% предходния месец, съобщи турският национален статистически институт, цитиран от Анадолската агенция. Това е най-високо равнище на показателя от 1997 година, когато най-високата отчетена инфлация бе 85,67 на сто, отбелязва France Press.

Според независими експерти от Група за анализ на инфлацията (ENAG) поскъпването в страната през октомври е било 185%. Потребителските цени в Турция продължават да растат заради редовното понижаване на основния лихвен процент, който турската централна банка намали отново за трети пореден месец през октомври от 12% на 10,5 процента.

От декември миналата година турските власти провеждат т.нар. нова икономическа политика, която се фокусира върху укрепването на турската лира, предаде profit.bg