Цяла Италия е поставена под карантина. Преди минути премиерът Джузепе Конте обяви извънредните мерки за справяне с коронавируса, като посочи, че това е най-мрачният час за страната. Той посъветва хората да стоят по домовете си. 

От утре гражданите ще могат да се придвижват само до работните си места или в спешни случаи.

Всички обществени събития са забранени.  Общественият транспорт ще продължи да работи, но училищата и университетите остават затворени до 3 април.

Всички спортни събития, включително футболните мачове от "Серия А" се отменят.

Още вчера авиокомпанията Wizz Air обяви, че незабавно спира полетите си до Милано, Тревизо и Бергамо, поради блокирането на северноиталианския регион в опит за овладяване на огнището на коронавирус. Полетите от София и Варна до Милано Бергамо ще бъдат напълно спрени до 3 април. 

Днес италианската авиокомпания "Алиталия" (Alitalia) спря всички вътрешни и международни полети от и до летище Малпенса в Милано. Авиопревозвачът извършва само вътрешни полети от и до другото миланско летище, Линате, а международните дестинации ще бъдат обслужвани от Рим.

В Италия е най-голямото огнище на коронавирус извън Киай. Там за ден от вируса починаха 133 души, с което общият брой на жертвите на болестта стана 463. Заразените се увеличиха с 25% и вече са 7775 души. 

Конте обаче е оптимист, че страната ще се справи със заразата. 

Началникът на Генералния щаб на Италия с коронавирусНастанен е в самостоятелна стая в болница

Италия въведе безпрецедентна мярка - една четвърт от населението е под карантинаМярката е с цел предотвратяване на разпространението на новия коронавирус