Италианското правителство разпореди поставяне под карантина на една четвърт от населението на страната в обширна зона, простираща се от икономическата столица Милано до града-магнит за туристите Венеция. Мярката е с цел предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции.

"Това е безпрецедентна мярка", обяви през нощта италианският премиер Джузепе Конте. Той каза, че постановлението, с което мярката влиза в сила, ще бъде публикувано до броени часове в Държавния вестник и веднага ще влезе в сила. "Ще успеем да спрем епидемията", заяви Конте.

Съгласно мярката по време на карантината ще бъдат ограничени влизанията и излизанията в засегнатата зона. Мярката остава в сила до 3 април.

Засегнати са цялата област Ломбардия с централен град Милано, както и 14 провинции в северните области Венето, Пиемонте, Марке и Емилия-Романя, посочва АНСА. Тези 14-те гореспоменати провинции са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Падова, Тревизо, Венеция, пояснява АНСА.