Цената на природния газ на нидерландската борса TTF гони най-високи нива поне от три месеца насам. В петък в края на търговията котировките бяха 144,18 евро за мегаватчас. Такива нива не е имало от 9 март.

Стойностите на тази борса са важни за България, тъй като те са определящи и за цените у нас.

В началото на юни имаше тренд надолу - между 81,4 и 86,32 евро. След това обаче цените са се вдигнали с 50%. Най-вероятната причина е намаляването на количествата руски газ за Европа, които се мотивират с ремонти.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) потреблението на газ в ЕС е намаляло с 27 млрд. куб м за шестте месеца на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. Към 29 юни запасите в европейските подземни охранилища били 31,9 млрд. куб м, а за посрещане на зимния сезон трябвали още 40,5 млрд. куб м.

Междувременно стана ясно, че от 11 до 21 юли ще бъдат спрени доставките на газ по “Северен поток” заради за планов годишен ремонт. Спирането на газопровода може да задълбочи ситуацията с недостига на синьо гориво за Европа.

От руската “Газпром” междувременно обявиха и предварителни данни за полугодието - добивът на газ е 238,4 млрд. куб м, което е с 8,6% по-малко от миналата година.