Британските власти са предприели разследване, след като пожар е унищожил църква в северозападната част на Лондон, включена в списъка на културното наследство и описана като "архитектурно и историческо съкровище".

Около 80 пожарникари са се борили с огнената стихия в църквата "Сейнт Марк" в Хамилтън Теръс в историческия район Сейнт Джонс Ууд, разразила се късно в четвъртък, до овладяването й в петък, съобщават от Лондонската пожарна бригада.

Оттам казват още, че няма пострадали, но отбелязват, че цялата двуетажна англиканска сграда е "унищожена".

По-рано жителите в района са били помолени да държат вратите и прозорците затворени заради значителното количество дим, което се отделя. 

От пожарната служба съобщават също, че са използвали три стълби, включително 64-метрова - най-високата в Европа, като кули, за да разпределят равномерно водата и да потушат пламъците.

Националният църковен тръст е включил "Сейнт Марк" в списъка на викторианските църкви от клас като особено важна сграда, представляваща специален интерес, описвайки я като "архитектурно и историческо съкровище", чието строителство завършва между 1846 и 1847 г.

В църквата имаше "зашеметяващи" мозайки от семейство Салвиати и декоративна мраморна настилка в олтара. Цялостният дизайн в готически стил е дело на архитекта Томас Кънди Джуниър. Тя се намираше близо до известните студиа "Аби Роуд", а с историята й са свързани имената на известни личности като писателя Луис Карол и принц Леополд, сина на кралица Виктория.

От Лондонската пожарна бригада казват, че причината за инцидента се разследва.