Доналд Тръмп ще официализира днес кандидатурата си за президентските избори през 2024 г. с надеждата да отстрани потенциалните си съперници от Републиканската партия и да върне твърденията си за изборни измами в центъра на американската политика, съобщи Ройтерс. 

Тръмп ще направи тази вечер изявление от своята резиденция в Палм Бийч, Флорида, седмица след разочароващото представяне на Републиканската партия на междинните избори, за което много от републиканците обвиняват бившия президент.

Необичайно ранното обявяване на желанието му за президентска кандидатура може да има за цел да отблъсне други потенциални претенденти за номинация на Републиканската партия в надпреварата за Белия дом, като например набиращия популярност 44-годишен губернатор на Флорида Рон Десантис и 63-годишния бивш вицепрезидент на САЩ Майк Пенс.

Източници, близки до Тръмп, заявиха, че той планира да се включи в кампанията въпреки неубедителните резултати на подкрепяните от него кандидати на междинните избори, като например загубата за сенаторския пост в щата Пенсилвания на известния лекар Мехмед Оз и загубата в щата Ню Хемпшир на Дон Болдък, които допринесоха за това републиканците да не спечелят мнозинство в Сената на САЩ.

Бившият играч по американски футбол Хершел Уокър, друг подкрепян от Тръмп кандидат, ще трябва да отиде на балотаж на 6 декември в надпреварата за сенаторския пост в щата Джорджия, изправяйки се срещу настоящия сенатор от Демократическата партия Рафаел Уорнок. Това породи някои опасения, че планираното изявление на Тръмп може отново да навреди на шансовете на партията за победа на втория тур в Джорджия, подобно на случилото се по време на втория тур през януари миналата година, когато победата на Демократическата партия в Джорджия им донесе настоящото мнозинство в Сената на САЩ.

Въпреки че все още не е ясно кой ще контролира Камарата на представителите, "червената вълна", която републиканците очакваха да им донесе голямо мнозинство на фона на ниския рейтинг на обществено доверие на президента демократ Джо Байдън, не се осъществи.