Доналд Тръмп каза, че руският президент Владимир Путин "вероятно" е замесен в смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, който миналия месец почина в наказателна колония в Арктика, предаде изданието "Политико".

"Не знам, може би, имам предвид възможно е, бих казал вероятно", говореше несвързано кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ в интервю за "Фокс нюз" в отговор на въпрос дали Путин носи отговорност за смъртта на Навални.

"Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време... нещо необичайно е станало", допълни Тръмп.

Навални, който беше водещата фигура в руската опозиция, почина на 16 февруари в наказателна колония, припомня "Политико". ЕС и САЩ директно обвиниха Русия за смъртта му и пристъпиха към налагането на нови санкции срещу Кремъл.

Но Тръмп, който доминираше на първичните избори на републиканците и в момента изпреварва президента Джо Байдън в анкетите за предстоящия вот за Белия дом, досега беше мек в изказванията си за Путин. Освен това Тръмп многократно се зарече да спре помощта за Украйна и да принуди Киев да седне на масата за преговори с Русия. Тази негова позиция тревожи западните съюзници.

Той каза в интервюто си за "Фокс нюз", че се надява да не му се налага да избира между това Путин да "погълне" Украйна и да изпраща оръжия на Киев, пише БТА.

"Надавам се, че няма да се стигне дотам", заяви Тръмп, като отново повтори, че ако беше на власт, тази война "никога нямаше да се случи".