Ръководителката на Симферополския отдел на руската държавна телевизия RT (Russia Today) и един от най-известните журналисти-международници в Русия Светлана Бабаева е загинала на военен полигон в Крим, където се е занимавала с „военно-спортна стрелба“, съобщи РИА Новости.

Според официалната инфорамация Бабаева е загинала в резултат на нещастен случай на полигон. Нито агенцията, нито колегите й уточняват на какъв полигон е станал инцидентът. Руски източници посочват, че е била убита от заблуден куршум. Коментаторът от ТВ Център Борис Каймаков пише за рикошет.
"Света, неуморимата Света, е професионалист от най-висока проба, с ярка журналистическа биография. Сърдечен човек, който силно се страдаше за Русия. Хвърляше се напред в желанието си да подкрепи нашите герои. Заблуден куршум“, цитира пресслужбата на пропагандната телевизия думите на генералния директор на компанията RT Дмитрий Кисельов.

„Едва вчера си говорихме как ще се развиваме на новите територии. Ох, Света, Света, ама как така…“, изстена във фейсбук и главната редакторка на RT пропагандистката Маргарита Симонян.

Смъртта на Бабаева предизвика професионална дискусия в средите на руските журналисти за това могат ли и бива ли „бойците на перото“ да хващат истинско оръжие. Бабаева, чието заминаване за Крим след като е отразявала новинарските потоци от световните столици е като изпращане на да изпратиш маршал Георги Жуков в Одеса, тъй като има името на един от най-квалифицираните международници, пишат колегите й. Самата тя поддържала политическата позиция „Крим е наш“ и мечтаела, по думите на кримските окупационни власти, да стане истински военен кореспондент и да участва във военни операции. Задължително условие е било да борави с огнестрелно оръжие.

„Когато бях стрингер на германска телевизия в Чечения, също се учих да стрелям и дори исках да си купя там пистолет. Но ръководителят на групата, известният германски журналист Дирк Загер, мой стар приятел, едва не ме върна обратно в Москва, когато разбра за плановете ми. Журналистът няма право да използва оръжие, в противен случай той се превръща в, както е модерно да се казва сега, законна мишена. А ние всячески подчертавахме, че сме преса, това даваше някакви гаранции за безопасност. Светлана Бабаева не може да не е знаела тези основни правила. Знаела ги е, нарушила ги и е загинала нелепо. А беше талантлива журналистка,“ – коментира колегата и Борис Каймаков.

50-годишната Бабаева е завършила юридическия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“, работила е в „Московские новости“, в „Известия“, била е ръководител на представителството на РИА Новости във Великобритания, шеф на кореспондентския пункт в САЩ. Работила е в т. н. президентски и правителствен пул, които отразяват дейността на Кремъл, била е главен редактор на „Газета.ру“, съобщава Offnews.