Токио започна от днес да издава сертификати за партньорство на еднополови двойки, които живеят и работят в столицата. Това беше дългоочаквана стъпка в страната, предава БГНЕС.

Удостоверенията позволяват на ЛГБТК партньорите да бъдат третирани като брачни двойки за редица обществени услуги в области като жилищно настаняване, медицината и социалните грижи.

Повече от 200 по-малки местни власти в Япония вече са предприели стъпки за признаване на еднополовите връзки, след като районът Шибуя в Токио стана пионер в тази система през 2015 г. Статутът не носи същите права като браката, но е добре дошла промяна.

Най-малко 137 двойки са подали заявления и надеждите са, че сертификатите, които обхващат както жителите, така и пътуващите до столицата, ще помогнат в борбата с анти-ЛГБТК дискриминацията в Япония.

Десетки хора се събраха, за да празнуват и да се снимат пред високата сграда на столичното правителство на Токио, която след залез слънце беше осветена в цветовете на дъгата.

"Сякаш Токио ни приветства", каза 39-годишният Масато пред АФП, а партньорът му Крис заяви, че вижда "светло бъдеще" пред двойката.