Терористичното нападение в редакцията на френското сатирично списание "Шарли Ебдо" е станало по време на планьорка, съобщава френският Le Parisien. По това време в офиса се намирали всички водещи журналисти, четирима от които загиват веднага при нападението.

Стрелците от редакцията на „Шарли Ебдо“ викали жертвите си по име. Тази шокираща история разказва един от очевидците на клането. Това означава, че джихадистите вероятно са били набелязали мишените си предварително. Това са карикатуристът, редакторът и директорът по издателската дейност Стефан Шарбоние – Шарб (47 г.) и художниците Жан Кабу (76 г.), Бернар Верла - Тиню (57 г.) и легендарният Жорж Волински (79 г.).Според експерти престъпниците са избрали времето не случайни и съдейки по показността и бруталността на нападението, то е било внимателно подготвено. 


Като основна версия за атаката полицията разглежда публикуването на карикатура срещу лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Тя е качена на сайта часове преди жестокото нападение. 

В нападението срещу сатиричното френско сп. "Шарли ебдо" може да са участвали четири души, твърди британският в. "Гардиън".

TrafficNews.bg