Комисия на ООН за разследване на военни престъпления от двете страни на конфликта между Израел и "Хамас" ще се съсредоточи върху сексуалното насилие от страна на "Хамас" по време на атаката от 7 октомври и е напът да отправи призив за събиране на доказателства, заяви председателката ѝ пред Ройтерс, цитирана от БТА.

Председателката Нави Пилай посочи, че ще предаде доказателства на Международния наказателен съд и призова институцията да обмисли наказателно преследване на фона на по-ранните критики от страна на Израел и семействата на израелски заложници, че ООН е запазила мълчание.

"Сега съм председател на комисия, която има правомощия да разследва това. Така че няма начин да не го направим", каза Пилай, която ръководи тричленната комисия за разследване на нарушения, извършени в Израел и окупираните палестински територии. Тя заяви, че някои хора вече са готови да дадат показания и че те ще бъдат предадени на прокурорите.

Основното предизвикателство пред Пилай е, че Израел не сътрудничи на комисията, която според него има антиизраелски пристрастия. Комисията може да се затрудни да събере достатъчно доказателства в подкрепа на бъдещи обвинения, ако не ѝ бъде предоставен достъп.

Движението "Хамас" отрича извършването на подобни нарушения и не е на разположение за коментар, посочва Ройтерс.

Дипломатическата мисия на Израел в Женева заяви в четвъртък, че комисията има "предубедено отношение към Израел".

"От момента на създаването на РК (Разследващата комисия) през 2021 г. Израел даде ясно да се разбере: няма да сътрудничи на този дискриминационен орган и неговите комисари", заяви израелската постоянна мисия към ООН в Женева пред Ройтерс.

"Израелските жертви никога няма да получат правосъдие от тази разследваща комисия."

Израелските власти вече са открили свое собствено разследване на сексуалното насилие по време на най-смъртоносната атака срещу Израел в историята му, включително изнасилвания, след като се появиха доказателства, сочещи сексуални престъпления, като например жертви, намерени разсъблечени и осакатени.

Доказателствата за сексуалното насилие включват показания, дадени пред Ройтерс от 7 октомври насам от лица, които първи са се озовали на мястото на атаките, както и от военни резервисти, които са се грижили за телата в процеса на разпознаване. 

Разследващата комисия на ООН, създадена през 2021 г. от Съвета по правата на човека в Женева и съставена от трима независими експерти, има необичайно широк мандат да събира доказателства и да идентифицира извършителите на международни престъпления. Тя възнамерява да публикува публична "покана за представяне на доказателства" за действията на "Хамас", заяви Пилай, която е бивша представителка на ООН по правата на човека и съдия в Международния наказателен съд.

Пилай заяви пред Ройтерс, че се е срещнала с прокурори от МНС след нападенията от 7 октомври, за да си сътрудничат в обмена на доказателства.

Комисията на Пилай иска от САЩ и Египет помощ за убеждаване на Израел да предостави достъп за разследването, но Вашингтон също разкритикува комисията, както направиха и европейски съюзници. Проблемът е, че нейните разследвания, необичайно за ООН, нямат крайна дата и според някои западни държави проблемът е, че тя подлага Израел на непропорционални проверки.