Белгийските власти са повдигнали обвинения на считания за организатор на парижките атентати Салах Абдеслам, съобщи адвокатът му, цитиран от „Франс прес”.

"Той сътрудничи на белгийското правосъдие. Франция иска неговата екстрадиция. Мога да ви съобщя, че ще откажем екстрадицията му във Франция", каза защитникът пред журналисти след разпита на Абдеслам в централата на полицията в Брюксел.

Властите се надяват с помощта на заловения терорист да разберат повече за тайните структури на "Ислямска държава" в Европа.

В ареста са и трима души, които са укривали терориста. Властите стигнаха до него, след като бяха открити отпечатъци в друго жилище в Брюксел, щурмувано от спецчастите.

При серия от нападения във френската столица вечерта на 13 ноември загинаха 130 души, а пострадаха стотици. Смята се, че Абдеслам е имал организационна роля при атентатите, като малко след извършването им е избягал обратно в Белгия.

Брат му Брахим също участва в атаките - като терорист самоубиец.

В продължение на месеци Абдеслам беше най-издирваният екстремист в Европа, за бъде задържан вчера след престрелка с полицията, при която беше ранен.

Междувременно, „Интерпол” официално предупреди европейските държави, че залавянето на терориста може да принуди неговите съратници да се опитат да напуснат континента – и това е добър момент чрез ефективна охрана на границите те да бъдат заловен..

„Макар да е твърде рано да се предполага в каква посока ще тръгне разследването, всички свързани с Абдеслам ще се притеснят, че местоположението им може да бъде разкрито и ще се опитат да избягат, за да не бъдат заловени”, посочи генералният секретар на организацията Юрген Щок.

Още новини ТУК

TNS.bg