Войната в ивицата Газа има катастрофално въздействие върху здравеопазването, заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

СЗО свика извънредна сесия, посветена на въпроса за хигиенно-епидемиологичната обстановка в палестинските територии. А директорът на организацията каза, че санитарните условия в анклава са в пълна разруха, а работата на медиците той определи като невъзможна.

"Въздействието на конфликта върху здравето е катастрофално. Здравните работници правят всичко по силите, за да работят в невъобразими условия", заяви Тедрос Аданом Гебрейесус при откриване на извънредната сесия в Женева.

"В момент, в който все повече хора се преместват към все по-малки по размер зони, свърхнаселеността, съчетана с липсата на храна, вода, подслон и адекватната хигиена, създават идеалните условия за разпространение на болести", предупреди той

Ръководителят на СЗО съобщи за обезпокояващи признаци на епидемиологични болести, които рискуват да влошат ситуацията и припомни, че наближава и зимата.

"Здравната система на Газа е на колене и рухва", допълни той. А после припомни, че работещи са само 14 от 36 болници при определен капацитет. Две от тях освен това са в северната част на Газа. Само 1400 болнични легла от общо 3500 са на разположение, докато двете основни болници в южната част на Газа работят с една трета от техния първоначален капацитет по отношение на легловата база, доставките за тях намаляват, а в тях са настанени освен това и хиляди разселени от конфликта хора.

Тедрос Аданом Гебрейсус допълни, че често пъти здравните работници попадат под прицел в престрелките.

"Ако трябва да обобщим нещата, нуждите по отношение на здравеопазването са нараснали значително и капацитетът на здравната система беше намален на една трета спрямо преди това. СЗО е на терен в Газа, за да подкрепя здравните работници, които са физически и психически изтощени и които правят всичко по силите си при невъобразими условия", добави той.

"Няма здраве без мир и мир без здраве", заключи шефът на СЗО.