Световната здравна организация е обезпокоена от увеличаването на случаите на коронавирус в няколко страни преди настъпването на зимата, предаде ДПА.

"За съжаление, вече не всички държави съобщават случаите, но в тези, които предоставят информация на СЗО, има увеличение на хоспитализациите на инфектирани с коронавирус, както и на пациентите, настанени в интензивните отделения", заяви ръководителят на международната агенция Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той допълни, че делът на ваксинираните представители на високорисковите групи е тревожно нисък в Северна и Южна Америка, както и в Европа.

"COVID-19 може и да не предизвиква толкова остра криза, колкото преди две години, но това не означава, че можем да игнорираме заболяването", предупреди генералният директор на СЗО.

Според досегашните проучвания циркулиращите варианти не предизвикват по-тежко заболяване в сравнение с известните досега, каза Мария ван Керхове, която е експерт по COVID-19.

Тя апелира към правителствата да продължат да тестват населението, за да може да се следи разпространението на вариантите на коронавируса.

Ван Керхове подчерта, че познатите предпазни мерки срещу инфекцията са ефективни и трябва да се прилагат. Те включват проветряване на помещенията, дезинфекция на ръцете, носене на маски в претъпкани помещения и ваксинация.

COVID в цифри: 238 нови случаи17 са заразените в Пловдив