Ученият Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология и медицина за 2022 г. за своите открития за геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция. Това съобщи органът, присъждащ наградата.

„Той беше поразен, остана без думи. Много е щастлив“, каза Томас Перлман, секретар на Нобеловия комитет по физиология и медицина, който се обадил на Паабо, за да му съобщи новината.

Най-престижният приз в научния свят се присъжда от Нобеловата асамблея в Каролинския институт и е на стойност 10 милиона шведски крони (900 357 долара). 

Миналата година наградата за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, превръщайки физическото въздействие в нервни импулси. 

Предишни победители в тази област включват поредица от известни изследователи, по-специално Александър Флеминг, който сподели наградата от 1945 г. за откриването на пеницилина, и Робърт Кох, който спечели още през 1905 г. за своите изследвания на туберкулозата.

Създадени по волята на шведския изобретател на динамита и богат бизнесмен Алфред Нобел, наградите за постижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 г., въпреки че наградата за икономика е по-късно допълнение и формално не се присъжда от асамблеята.