12-годишното момче, заподозряно в стрелба по съученик и раняване на две момичета в училище във Финландия, вероятно е планирало деянието, съобщиха от полицията.

"Предварителното разследване разкри факти, които предполагат, че деянието е било планирано. При претърсването на устройствата, иззети от притежанието на заподозрения, като телефон и компютър, са открити материали, които потвърждават това мнение", заяви инспектор Марко Сарка, който ръководи разследването.

Полицията посочи, че по време на разпита младият заподозрян е заявил, че е бил "жертва на тормоз" и че това е мотивирало деянието. Властите уточниха, че момчето е ученик в училището във Вьортола едва от началото на годината.

Финландия все още не е преодоляла шока от стрелбата, която се случи на 2 април в училище в четвъртия по големина град в страната Вантаа, северно от столицата Хелзинки.

Убитото дете, финландско момче също на 12 г., е починало на място. Заподозреният вече е бил избягал от училището, когато полицията е пристигнала. Сигналът е бил получен малко след 9 ч. сутринта.

Все още носещ оръжие, заподозреният е бил арестуван по "спокоен начин" в рамките на един час след стрелбата. Той не носи наказателна отговорност поради възрастта си, поради което не може да бъде задържан, но е предаден на органите за закрила на детето.

Според полицията пистолетът, използван при стрелбата, е принадлежал на близък роднина на момчето. Начинът, по който се е сдобил с него, се разследва "като отделно престъпление с огнестрелно оръжие".

Двете ранени момичета остават в болница, съобщиха от полицията и добавиха, че се надяват да разпитат едното от тях през следващите дни, пише БГНЕС. 

Стрелба в училище във Финландия! Дете загина, други две са в тежко състояниеСтрелецът е 12-годишен ученик