Единадесет души са убити и 10 ранени, 5 от които в критично състояние, при стрелба в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, където нахлули няколко въоръжени нападатели. Това съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Телевизионен канал цитира очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на френската столица. "Преди няколко часа двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той.

Представител на полицията съобщи, че един журналист е бил убит и трима полицаи ранени, предаде Асошиейтед прес. Малко по-рано парижката прокуратура потвърди, че 10 души са били убити при нападението в редакцията на "Шарли ебдо".

Районът е отцепен, на мястото са пристигнали служители на правоохранителните органи и спешните служби. Няколко служители от редакцията са се скрили на покрива на сградата. „Нападение на двама души с маска срещу офиса на „Шарли ебдо“. Крием се на покрива“, написа в Туитър Мартин Бурдо.

Френският президент Франсоа Оланд е на мястото на атаката. Той е свикал в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) извънредно заседание на правителството, съобщи Елисейският дворец. Френският президент определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство, предаде Франс прес.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението, което определи като ужасяващо. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс.Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.Редакцията на "Шарли ебдо" бе нападната със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

TrafficNews.bg