Стотици се стекаха на погребението на Алексей Навални, водещият критик и политически опонент на Кремъл, който ще бъде погребан днес в Москва. За смъртта му в затворническа колония отвъд Полярния кръг бе съобщено на 16 февруари.

Междувременно стана ясно, че близките на Алексей Навални са пристигнали в моргата в 10 сутринта (9 българско време), когато трябвало да получат тялото му, но още го чакат. Това заяви прессекретарят му Кира Ярмиш, часове преди опелото (13 ч. българско време) и погребението два часа по-късно.

"Графикът се запазва, но може да има забавяне", каза тя в Х.

На Борисовското гробище вече се появиха полицейски патрули и се появиха съобщения, че над олтара в църквата монтират видеокамера. Това е прощаване с Навални, който бе вярващ и кръстен православен християнин, но и начин политическите му симпатизанти да се сбогуват с надежда да продължат делото му. Поради това погребението може да се превърне и в политически протест, който властите искат да пресекат по всякакъв начин.

 

Силите за сигурност в руската столица Москва днес организираха демонстрация на сила, докато опечалени хора се събираха за погребението на противника на Кремъл Алексей Навални, който почина преди две седмици в затвор в Арктика, предаде ДПА.

Метални огради бяха поставени около обширна зона преди началото на церемонията в московска църква и гробище, а десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта.

Полицаи проверяват документите и личните принадлежности на минувачите и се появиха съобщения, че мобилните интернет услуги в района са изключени.

Началото на службата е насрочено за 14:00 часа местно време (13:00 часа българско време) в църквата на иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" в московската община Марино. Появиха се съобщения, че е там е била поставена бележка с молба хората да не снимат и да не фотографират. Погребението е насрочено за два часа по-късно в Борисовското гробище.

През последните дни полицията арестува стотици хора, положили цветя в памет на Навални на места в цялата страна.

Засилените мерки за сигурност показват, че дори след смъртта си Навални, който бе основният съперник на президента Владимир Путин през последните години, остава значителен източник на тревога за властите, коментира ДПА.

Поддръжници на Навални, роднини и защитници на човешките права обвиняват Путин, че е наредил убийството на опозиционния лидер. Кремъл отрича тези обвинения и продължава да се подготвя за изборите от 15 до 17 март, на които се очаква Путин да бъде избран за пети мандат.