Стотици хиляди израелци излязоха на улиците снощи, за да протестират срещу политиката на крайно дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, като този път фокусът беше драстичното нарастване на престъпленията в арабската част на страната, предаде ДПА и БТА.

По информация от организаторите на протеста над сто хиляди демонстранти са участвали в протестите само в Тел Авив.

"Кръвта тече по нашите улици", заяви кметът на населявания от араби град Тира, Маамун Абд Елхай, по време на речта си в Тел Авив. Високопоставен гражданин на неговата община бе застрелян близо до полицейски участък в Тира в понеделник.

Кметът обвини правителството на Нетаняху в провал по отношение на овладяването на утежняващата се ситуация с престъпността на местата с арабски общности.

Тези, които са назначили крайнодесния политик Итамар Бен-Гвир за министър на вътрешната сигурност, "не искат да ни защитават", заяви Елхай.

Опозиционният лидер Яир Лапид нарече Бен-Гвир "патетичен расист и пълен провал" по време на речта си в северния град Пардес-Хана Каркур в Хайфски окръг. Целта на опозицията е "борба до падането на правителството", заяви Лапид.