Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

В интервю пред британския вестник „Телеграф“ той заяви, че има оживени консултации между страните членки прозрачността около ядрените арсенали да се използва като средство за възпиране.

„Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим“, заяви той пред изданието.

„Прозрачността помага да се изпрати пряко послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят“, посочи генералният секретар.

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядреното оръжие е „най-значителната гаранция за сигурността“ на НАТО и средство за опазване на мира, предава БТА.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди в миналото, че Москва би използвала ядрено оръжие, за да се защити при крайни обстоятелства. Тя обвини САЩ и европейските им съюзници, че тласкат света на ръба на ядрен сблъсък, предоставяйки на Украйна оръжие за милиарди долари, част от което се използва срещу руска територия.

НАТО, което заема все по-значима роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко говори публично за ядрените арсенали, макар и да се знае, че САЩ са разположили атомни бомби на няколко места в Европа.