Най-големият активен вулкан в Европа - Етна се плъзга на изток в морето и учени се опасяват, че може да предизвика катастрофално цунами, съобщи "Грийк рипортър".

Учените са загрижени, че бавните движения, които са били измерени на югоизточния хълм на Етна, могат да се увеличат и да доведат до частичното му срутване във водата.

Подобно събитие би изложило на риск Сицилия и Йонийско море, тъй като отломки биха навлезли във водата, което вероятно би причинило опустошителни вълни.

Изследователи обявиха, че всичко, което могат да направят засега, е да „държат под око“ активния вулкан, тъй като няма начин да се каже дали това ускорение на движенията на Етна ще дойде след години или векове.

През февруари 2022 г. вулканът Етна изхвърли масивен висок дванадесет километра стълб от вулканична пепел в небето над италианския остров Сицилия.

"Можете да мислите за бавно свлачище в момента - 4 см за 15 месеца, така че се движи много бавно, но има опасност да се ускори и да образува свлачище, което се движи много бързо към морето", смята д-р Морелия Урлауб.