Италия е домакин на 50-тата юбилейна среща на страните от Г-7. Сред акцентите в двудневния форум са:

Войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток, миграцията, изкуствен интелект и енергетиката, предизвикателствата в Африка. В луксозния курорт Борго Еняция вече пристигнаха част от лидерите на държавите от Г - 7. Към тях ще се присъединят и ръководители на още 12 държави и 5 големи организации.

На форума ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски, който ще има обща пресконференция с американския си колега Джо Байдън. Възможността Киев да се възползва от замразените руски активи се очаква да бъде сред темите, които ще обсъждат на срещата. Повече от 2 600 полицаи ще се грижат за сигурността на форума.

Британският министър-председател Риши Сунак ще обяви на срещата на Г-7 подпомагане на двустранна основа за Украйна на стойност 309,69 млн. долара. Средствата са предназначени за посрещане на най-неотложните нужди в хуманитарната и енергийната сфери. Това съобщи канцеларията на премиера.

"Трябва да бъдем решителни и креативни в усилията си да подпомогнем Украйна и да прекратим незаконната война на Путин в този критичен момент", каза Сунак в навечерието на започващата среща на Г-7 в Италия.

Сред обсъжданите мерки за подкрепа на Киев е използването на приходите от руските активи, които бяха замразени от Запада след началото на войната. Също и отпускането на Украйна на голям първоначален заем за гарантиране на финансирането на Киев за 2025 г.