Правителството на Израел одобри споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа, което включва размяна на заложници за палестински затворници.  Според договорката най-малко 50 жени и деца, отвлечени в Ивицата Газа, ще бъдат освободени по време на 4-дневното примирие. В замяна Израел ще освободи 150 палестински жени и деца от своите затвори. За всеки следващи десет освободени заложници паузата в боевете ще бъде удължена с още един ден.

Споразумението включва още допускане на хуманитарна помощ в Газа, а „Хамас” трябва да осигури достъп на Червеният кръст до останалите отвлечени от групировката. То е издействано с посредничеството на Катар. Роля имат и Съединените щати.

„Това, върху което ще се фокусираме е „Хамас” и военните му действия. Докато не получим друго нареждане от израелското правителство, ще продължим да се сражаваме. Когато сделката влезе в сила ще я спазваме, но ще сме много бдителни на терен, защото имаме лош опит с „Хамас” от 2014 г, когато те нарушиха международно издействано прекратяване на огъня. Надяваме се, че израелските заложници ще се завърнат безопасно след 46 дни в плен”, заяви подполковник  Джонатан Корникус.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства споразумението за временно прекратяване на огъня между палестинската войнствена групировка "Хамас" и Израел, което ще доведе до освобождаването на някои заложници, държани в момента в ивицата Газа, предаде ДПА.

"Изключително съм доволен, че някои от тези смели души, които издържаха седмици в плен и бяха подложени на неописуемо изпитание, ще се съберат със семействата си, след като това споразумение бъде приложено в своята цялост", каза Байдън, цитиран в изявление на Белия дом.

Байдън благодари на Катар и Египет за "решителното им лидерство и партньорство" при договарянето на сделката. "И оценявам ангажимента, който министър-председателят (на Израел) Нетаняху и неговото правителство поеха в подкрепа на удължена пауза, за да се гарантира, че тази сделка може да бъде напълно изпълнена и да се осигури предоставянето на допълнителна хуманитарна помощ за облекчаване на страданията на невинните палестински семейства в Газа", каза още президентът.

Той заяви, че сделката "би трябвало" да доведе до освобождаването на някои американски заложници. "Няма да спра, докато всички те не бъдат освободени", добави той.