Запасите от лекарства на Гърция са в опасност, предупреждават производители. Те ще продължат да снабдяват южната ни съседка с медикаменти в следващите седмици, но предупредиха, че сметките продължават да се трупат, предаде Ройтерс.

„В най-лошия сценарии, ако Гърция напусне Европейския съюз, снабдяването с медикаменти е в опасност, а това би довело до риск за здравето на обществото”, коментират от търговската асоциация на индустрията в отворено писмо до Европейската комисия.

Внасянето на животоспасяващи лекарства и енергия са на първите места в списъка с продукти в риск ако Гърция реши да напусне евро зоната. Производителите на лекарства са поставени пред морален избор дали са спрат доставките на медикаменти. На среща на Гръцката асоциация на фармацевтичните компании в понеделник бе решено доставките да продължат и през юли.

Въпреки предприетите мерки, обаче, е възможно да има недостиг на отделни компании. Изходът от тази ситуация е да се предотврати отклоняването на лекарства за други държави.

„Световните фармацевтични компании като Roche, Novartis, Pfizer и Sanofi искат да продължат със снабдяването, но се нуждаят от подкрепа от Европейския съюз”, заяви Ричард Бергстром, генерален директор на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

Ако Гърция напусне евро зоната и върне обратно драхмата е възможно цената на валутата да се обезцени много бързо и това да създаде предпоставки за финансов арбитраж. В следствие на това производителите ще започнат да изнасят лекарства за други европейски държави, за да се възползват от разликата в цените.

Лекарствените запаси също са изложени на риск от генерален срив в търговията, тъй като системата за снабдяване в Гърция е много сложна и включва няколко хиляди търговци на едро, които разпределят лекарствата по аптеките.

Миналия месец Ройтерс съобщиха, че Гърция дължи повече от 1.1 милиарда евро на фармацевтичните компании, след като не им е плащано от декември.

Гърция представлява по-малко от един процент в световната търговия с лекарства, но може да има огромен ефект върху пазара заради паралелната търговия в ЕС. Цените на медикаментите в други държави също ще се определят от новите гръцки цени, ако съседката ни напусне евро зоната.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg