Сирийският президент Башар ал-Асад се е съгласил да отвори още два гранични пункта, за да позволи хуманитарната помощ да достигне до засегнатите от земетресението.Това съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от АФП.

Той каза, че Асад се е съгласил да отвори двата пропускателни пункта Баб Ал-Салам и Ал Рае от Турция към Северозападна Сирия за първоначален период от три месеца, за да позволи навременната доставка на хуманитарна помощ. Отварянето на тези пропускателни пунктове - заедно с улесняването на хуманитарния достъп, ускоряването на одобренията за визи и облекчаването на пътуването между центровете - ще позволи повече помощ да влезе по-бързо", каза Гутериш.

Преди да удари земетресението, почти цялата жизненоважна хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони на Северозападна Сирия, беше доставяна от Турция по един тръбопровод - ГКПП Баб ал-Хава.

Ситуацията е особено тежка в контролираната от бунтовниците зона в северозападната част на Сирия, която не може да получава конвои с помощ от контролирани от правителството части на страната без разрешението на Дамаск.

Съобщението дойде ден след като шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус се срещна с Асад в Дамаск, за да обсъдят отговора на опустошителното земетресение, което удари Сирия и Турция миналата седмица.

Съединените щати казаха, че отварянето на нови граници ще бъде положително за Сирия, ако Асад е сериозен относно обещанието да ги отвори.

"Ако режимът е сериозен за това и ако режимът има желание да приложи тези думи в действие, това би било нещо добро за сирийския народ", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред репортери.