Руското министерство на отбраната направи изявление, в което се споменава за последното нападение от безпилотни самолети в окупирания Крим. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

"Средствата за противовъздушна отбрана унищожиха 19 украински безпилотни летателни апарата над водите на Черно море и територията на Република Крим", заяви руското военно министерство.

Все още няма независимо потвърждение на тази информация и украинската реакция на нея. Някои руски провоенни канали в "Телеграм" писаха за по-голям брой безпилотни летателни апарати.

Стратегическата авиация на Кремъл е излетяла от летище Оленя, разположено в Мурманска област на Русия. В небето се намират 8 самолета Ту-95МС. Съществува заплаха от изстрелване на ракети.

Това съобщиха във военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна. Украинците бяха призовани да не пренебрегват въздушната тревога.

Отбранителните сили на Южна Украйна уточниха, че има вероятност от изстрелване на ракети от клас "въздух-земя", ориентировъчно - след 2 часа.

"Не са регистрирани изстрелвания на ударни безпилотни летателни апарати Shahed-131/136.

В морето няма носители на ракети "Калибр", които да носят бойно дежурство. Но изтеглянето им от пункта за базиране може да се осъществи изключително бързо, ако се наложи", се казва в съобщението.

Руските военни са изстреляли няколко ракети по Киев.

След като предупреждението за въздушна атака беше пуснато преди около час, беше обявено отново. Според военновъздушните сили група ракети лети към Киевска област от посока Черниговска област.

Но градските власти предоставиха предварителна информация за предишната стрелба.

Кметът Виталий Кличко пише, че в Дарницкия район на Киев са ранени седем души, трима от които са настанени в болници, четирима са получили помощ на място.

А градската военна администрация съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила над 20 въздушни цели. Типът им не е уточнен, точният брой ще бъде съобщен от украинските ВВС.

В различни райони на Киев сгради са получили различни щети от падащи отломки.