35-годишният Иван Сечин - син на дългогодишния директор на "Роснефт" и мултимилионер Игор Сечин - е починал на 5 февруари.

Новината беше разкрита от Леонид Невзлин, един от бившите ръководители на петролната компания ЮКОС на Михаил Ходорковски, която беше ликвидирана и прехвърлена в "Роснефт" след началото на делото срещу собственика ѝ.

Невзлин е открил, че Иван Игоревич Сечин е вписан като покойник в Регистъра на наследствените дела. Всички негови лични данни съвпадат с тези на сина на Игор Сечин.

Причината за смъртта му не е известна.

Според неофициална информация в руския телеграм канал ВЧК-ОГПУ - Иван Сечин е умрял късно през нощта във вила в Красногорск. Мъжът се оплакал, че му прилошава, започнал да се задушава, паднал на леглото си и загубил съзнание.

Охраната му е повикала "Спешна помощ", но медиците са се забавили заради разминаване в подадения адрес.

Бащата Игор Сечин "забранил" на държавните структури да разследват смъртта на Иван Сечин, като с това се заела "службата за сигурност на "Роснефт", твърди още ВЧК-ОГПУ.

Иван Сечин също е работил в "Роснефт" от 2014 г. насам, а на 26-годишна възраст е получил медал "За заслуги пред Отечеството", 2-ра степен.

63-годишният Игор Сечин е директор на държавния петролен търговец от май 2012 г. Преди това е бил зам.-председател на администрацията на президента на Русия и съветник на президента.

Между 2008 и 2012 г. в мандата на Путин като премиер, Сечин е негов зам.-министър председател.

Смятан е за "дясна ръка" на Путин в управлението. Журналистическо разследване на "Новая газета" преди години разкри, че той притежава луксозна яхта, която не би могъл да си позволи само от заплата.

Една от първите конфискувани яхти след налагането на санкциите срещу руски олигарси заради войната в Украйна бе 86-метровата "Amore Vero" на петролния магнат Игор Сечин.