85-годишният бивш премиер на Италия Силвио Берлускони обяви днес, че ще се кандидатира за Сената на изборите през септември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Вече 9 години той е извън активната политика.

Милиардерът и медиен магнат огласи намерението си с множество предизборни материали в медии и на публични места. Големи екрани по жп гари и метростанции из страната показват снимки на един доста младолик Берлускони, придружени с лозунга "Днес повече от всякога е нужно да се изберете лагер". Неговата партия "Форца Италия" е смятана за умереното крило на консервативния съюз, доминиран от две десни партии - "Италиански братя" на Джорджа Мелони, която води в допитванията, и "Лига" на Матео Салвини.

След навлизането си в политиката през 1994 г. Силвио Берлускони е оглавявал четири правителства на Италия. Но през 2013 г. му бе наложена временна забрана да заема изборни длъжности, след като бе признат за виновен по обвинение в данъчна измама. Две години по-рано неговото последно правителство се разпадна на фона на огромна дългова криза и скандал за сексуалните празненства, наричани „бунга-бунга“, в негова вила край Милано.

Днес Берлускони каза по националното радио, че е бил приканен от "маса хора" от партията "Форца Италия" и извън нея да се кандидатира за Сената. "Мисля, че накрая ще бъда кандидат за Сената, така че всички ще са доволни", заяви той