Siemens ще напусне руския пазар поради войната в Украйна, заяви в четвъртък германският индустриален конгломерат, след като представи финансовите си резултати за последното тримесечие, отчитайки солиден спад на печалбата заради загуби и такси в бизнеса му с производството на влакове.

"Присъединяваме се към международната общност в осъждането на войната в Украйна и сме фокусирани върху подкрепата на нашия народ и предоставянето на хуманитарна помощ“, каза главният изпълнителен директор Роланд Буш, цитиран от Ройтерс.

"Днес обявяваме решението си да извършим контролиран процес по прекратяване на нашите индустриални бизнес дейности в Русия", добави той.

Германската компания има около 3000 служители Русия и след началото на инвазията на Москва в Украйна взе решение да не предприема нови проекти в страната, преди обаче днес официално да обяви, че ще се изтегли от руския пазар.

В същото време Siemens обяви, че нетната печалба на компанията е намалява наполовина (спад с 49%) през последното тримесечие до 1,21 млрд. евро спрямо година по-рано, след като компанията понесе загуби за 600 милиона евро от такси и обезценки с оглед на факта, че руската ситуация се отрази върху нейния бизнес.

Приходите на немският конгломерат пък се увеличиха с 16% до 17,04 млрд. евро.