От днес националният флаг на Швеция се развява пред централата на НАТО в Брюксел. Скандинавската страна стана 32-рият член на Северноатлантически пакт след близо 200 години неутралитет.

Силният дъжд в Брюксел не смути голямата шведска делегация. На церемонията по издигането на знамето освен премиера, присъстваха шведската принцеса Виктория, всички политически лидери на страната, много дипломати и военни.

32 са вече знамената пред щабквартирата на НАТО. На официална церемония днес следобед беше издигнат флагът на Швеция - най-новият член на Алианса. Страната направи своя избор миналата година, само няколко месеца след началото на руската агресия в Украйна. Швеция се присъединява към НАТО напълно подготвена, с модерна армия и с много добре развит военнопромишлен комплекс. Това е най-логичният избор за нас, каза премиерът на страната.

Швеция вече е постигнала целта за разходи за отбрана, към която някои от съюзниците още се стремят.

"Швеция се присъединява с възможности от висок клас. Първокласни военни сили. И харчи повече от 2 процента от БВП за отбрана.Присъединяването на Швеция отново показва, че вратата на НАТО остава отворена. Никой не може да я затвори. Всеки народ има право да избере пътя си. И всички избираме пътя на свободата и демокрацията. А смелите хора на Украйна се борят за тези ценности и в този момент", каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Членството на Швеция в НАТО означава, че Алиансът ще присъства стабилно в стратегически важния регион на Балтийско море. Шведският премиер Улф Кристершон обеща страната му да се грижи и за сигурността на останалите съюзници - от Балтийско до Черно море.

"От миналия четвъртък Швеция е горд член на НАТО, най-успешната организация за мир и сигурност. Сега ние сме съюзник сред съюзници след над 200 години на военен неутралитет. Това е историческа стъпка, но също и естествен ход. Готвим се от десетилетия за последните две години. С това членство, Швеция се прибира у дома. Домът на сътрудничеството в сферата на сигурността между демокрации и между съседи. Бих искал да кажа "благодаря" на всички наши съюзници. Ние избрахме вас, вие избрахте нас. Това е едно начало. Очаквам с нетърпение заедно да правим светът по - безопасно и по-свободно място заедно с всички наши съюзници", каза Кристершон.

Швеция е един от големите производители и износители на оръжие и боеприпаси. Притежава управляеми оръжия, пехотни противотанкови системи и бронирани превозни средства. Стокхолм разполага с няколко модерни подводници за операции в Балтийско море и изтребители "Грипен".

Шведският остров Готланд е от стратегическо значение за НАТО. Той се намина в средата на Балтийско море, на около 300 километра от военноморска база в анклава Калининград. В случай на криза, от него лесно може да се контролират въздушният и морският транспорт в региона, предаде БНТ. 

 

Снимки: БНТ