Шведски съд позволи на група природозащитници, сред които и Грета Тунберг, да заведат иск срещу държавата на основание, че според тях тя не е положила достатъчно усилия за опазване на климата.

Младежката инициатива "Аврора", която иска да заведе делото, обяви на сайта си, че "шведската държава не се отнася към кризата с климата като към криза".

Миналата година над 600 души на възраст до 26 години се подписаха под документ, който ще стане основата за колективния иск. В него бе посочено, че с климатичната си политика Швеция е нарушила човешките права на гражданите си. На 25 ноември стотици активисти, сред които беше и Тунберг, която държеше плакат с надпис "сега ще съдим държавата", организираха шествие по улиците на шведската столица до сградата на съда, за да внесат официално искането си да заведат дело срещу държавата.

Новината за решението на съда дойде на фона предупреждение на учени, че вероятността да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса в сравнение с температурите от прединдустриалната епоха става все по-малка.

Районният съд в Нака, Стокхолм, даде три месеца на шведското правителство да отговори на отправените обвинения.

В съобщението не беше уточнено кога ще започне гледането на делото и в какви срокове се очаква да приключи.

През последните години екоактивисти заведоха редица дела срещу правителства и компании, завършили с противоречив успех.

По едно от най-знаковите от тях германският Върховен съд постанови през 2021 г., че правителството трябва да коригира целите си за опазване на климата, за да избегне налагането на несправедливо бреме на младите. Кабинетът отговори на това, като изтегли с пет години по-рано заложената преди това цел до 2045 г. икономиката да спре да отделя въглеродни емисии и определи по-амбициозни кратко- и средносрочни стъпки за постигането ѝ.