Италианката Силвия Моро от град Падуа изпече 40 хил. евро в щрудел и ги превърна в хрупкави хартиени корички.

Парите били скрити в полуготовия суров ябълков сладкиш, държан в хладилника от гаджето й – IT-предприемача Алберто Вацолер. На номера с необичайното, ама сигурно скривалище, го била научила неговата баба, която редовно криела пари и ценности в тестото за пица или сладкиши, пише "Монитор".

Италианката се похвалила какви ги е свършила на приятелките си и така новината стигнала до Финансовата гвардия. Те пък от край време държали под око Алберто Вацолер, тъй като имали съмнения, че укрива данъци и дори че пере пари. 

Така щруделът се превърнал в ябълката на раздора и довел до финансови проверки. Анализ на финансовите отчети на фирмата на Вацолер разкрил куп подсъдни нарушения. Най-голямото от които е препирането на някъде към 40 млн. евро чрез схема, която предприемачът изпълнявал съвместно с италиански и швейцарски одитори и адвокати.

Следва и процес, на който на подсъдимата скамейка ще бъде не само Вацолер, но и изпеклата щрудела Силвия. 

Алберто Вацолер ще бъде съден за участие в престъпна група с цел пране на пари и укриване на данъци. Девойката пък е нарочена от прокурорите за негова ятачка, нищо, че не е знаела какво всъщност слага да пече в домашната фурна.