Словенците избират днес президент на втори тур, а проучванията показват, че за първи път страната ще има жена за държавен глава - адвокатка, свързана с бившата първа дама Мелания Тръмп. Наташа Пирц Мусар, която е подкрепена от лявоцентристкото правителство, се изправи на балотаж срещу бившият външен министър Анже Логар, подкрепен от дясноцентристката Словенска демократическа партия на предишния премиер Янез Янша.

Пирц Мусар беше наета да защитава интересите на родената в Словения съпруга на Доналд Тръмп по време на президентския му мандат и тогава спря редица компании да използват името на Мелания за реклама на свои продукти.

Проучванията сочат, че адвокатката на Мелания Тръмп ще спечели малко над 50% от гласовете, а съперникът ѝ Логар се очаква да получи между 44 и 49 на сто.

В предизборната си кампания Наташа Пирц Мусар, която е начело от десетилетие на агенцията за защита на данните в Словения, заяви, че победата ѝ ще я превърне в "гласът на жените" в Словения и в чужбина.

На първия тур Анже Логар излезе първи, а останалата част от гласовете беше разделена между Наташа Пирц Мусар и други кандидати.

Анализатори прогнозират, че ниска избирателна активност би била в полза на Логар, като очакванията са около половината от гласоподавателите да отидат до урните.

Гласуването продължава до 19:00 часа местно време и още същият ден се очакват частични резултати.

Вторият петгодишен мандат на настоящия президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира отново.

Президентът на Словения има до голяма степен представителна функция. Той е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира някои от най-високопоставените държавни служители, в това число управителя на централната банка и конституционни съдии. Повечето от номинациите на държавния глава трябва обаче да бъдат потвърдени от парламента.