Висшият съд в Лондон решава днес за Джулиан Асанж. Основателят на „Уикилийкс“ обжалва съдебното решение за екстрадирането му в Съединените щати, съобщава БНТ.

Американските власти повдигнаха 18 обвинения на 52-годишния австралиец. Самият Асанж не се появи днес в съда по здравословни причини.

Втори ден на изслушването в Лондон и последен шанс за Джулиан Асанж да обжалва екстрадицията си, след като британското правителство подписа такава заповед през юни 2022 г. Според съпругата му Стела, ако бъде екстрадиран, той ще умре.

"На това трябва да бъде сложен край и Джулиан да бъде освободен. Той е политически затворник и трябва да е на свобода, беше в затвора пет години".

Адвокатите на американското правителство настояват Асанж да бъде съден за шпионаж в САЩ заради публикувана в "Уикилийкс" поверителна информация, свързана с войните в Ирак и Афганистан. Грозят го 175 години затвор. Според американските власти, той е застрашил стратегическите интереси и националната сигурност и живота на споменатите в изтеклите документи лица.

Аргументите на защитата срещу ектрадирането са, че, това би представлявало нарушаване на човешките права и свободата на словото и ще застраши здравето на Асанж. Според поддръжниците му той е журналист и герой.

Все пак и Асанж, и американските власти разполагат с още един ход. Основателят на "Уикилийкс" може да поиска от Европейския съд по правата на човека да блокира екстрадирането му, в случай на неблагоприятно решение на съдиите в Лондон. Той обаче може да бъде качен на самолет за САЩ, преди това да се случи, по силата на заповедта на британското правителство.