Северна Корея заяви, че опитът й да изстреля нов военен разузнавателен сателит е завършил с неуспех в понеделник, когато новоразработен ракетен двигател експлодира по време на полет, предава "Ройтерс".

Опитът дойде само часове след като Пхенян издаде предупреждение, че ще се опита да изстреля сателит до 4 юни, което би било неговият втори шпионски сателит в орбита.

Вместо това изстрелването се превърна в последния провал на КНДР след две други катастрофи миналата година. Той успешно постави първия си шпионски сателит в орбита през ноември.

"Изстрелването на новата сателитна ракета-носител се провали, когато тя експлодира във въздуха по време на полета", каза заместник-генералният директор на Националната администрация за аерокосмически технологии на Северна Корея в доклад, разпространен от държавните медии.

Първоначалният анализ предполага, че причината е новоразработен ракетен двигател с течно гориво, но други възможни причини се разследват, се казва в доклада.

Официални лица в Южна Корея и Япония по-рано съобщиха, че изстрелването изглежда се е провалило.

Северна Корея е изстреляла сателита по южната пътека край западното си крайбрежие около 22:44 ч. местно време, съобщи Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

JCS обаче каза, че е открил голямо количество отломки от ракетата в морето само две минути след изстрелването.

Обектът, изстрелян от Северна Корея, изчезна над Жълто море, каза главният секретар на японския кабинет Йошимаса Хаяши пред репортери, добавяйки, че правителството предполага, че нищо не е навлязло в космоса.

"Тези изстрелвания са в нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност и са сериозен въпрос за безопасността на нашите хора", каза Хаяши.

Японската обществена телевизия NHK показа видео на нещо, което приличаше на оранжева точка, която лети в нощното небе и след това избухва в пламъци в район близо до границата между Китай и Северна Корея.

Представител на японското министерство на отбраната каза пред репортери, че цветът на пламъците в кадрите предполага, че може да гори течно гориво, но подробностите в момента се анализират, предаде NHK.

Изстрелването изглежда произхожда от Dongchang-ri, северозападен район на страната, където е базиран основният център за космически полети на Северна Корея , каза JCS.

Японското правителство издаде извънредно предупреждение в понеделник за жителите на юг да се покрият от възможна заплаха от севернокорейска ракета, преди да отмени предупреждението и да заяви, че не се очаква да прелети над японска територия.