Руската армия трябва да унищожи далекобойните оръжия на украинската армия и да спре обстрела на жилищни райони в Донбас. Това нареди руският министър на отбраната Сергей Шойгу на командира на оперативно-тактическата група "Восток" по време на проверка, съобщава ТАСС.

"Генерал Сергей Шойгу инструктира командващия да използва хирургични удари и да унищожи далекобойните ракетни и артилерийски средства на противника, използвани за обстрел на жилищните райони в Донбас и умишлени палежи на полета с пшеница и складове за зърно", посочва руското министерство на отбраната.

От ведомството допълват, че Шойгу е отбелязал и укрепването на ударните способности на групировката.

Министерството на отбраната съобщи и че генерал-лейтенант Рустам Мурадов, командир на бойната група "Восток", е докладвал на министъра за текущата обстановка и изпълнението на поставените бойни задачи за поразяване на силите на противника в зоната на отговорност.

По-рано Шойгу инспектира и руските бойни групи "Юг" и "Център" под командването на генерал Сергей Суровикин и генерал-полковник Александър Лапин и даде указания за засилване на действията за премахване на възможността украинските военни да нанесат масирани ракетни удари по градове в Донбас и други региони.

Вчера представителят на Управлението за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки допусна, че украинските войски могат да използват високоточни американски ракетни системи за залпов огън HIMARS за удари по руски цели и в Крим.

Вчера британското разузнаване съобщи, че Москва засилва отбранителните си позиции в окупираните територии на Южна Украйна.

"Руските отбранителни действия вероятно са отговор на очакваната украинска контраофанзива, както и на исканията на министъра на отбраната Шойгу по време на неотдавнашното му посещение в Донбас. Върху тях влияят и атаките, които Украйна извършва срещу командни пунктове, логистични центрове и концентрации на руски войски", се посочва във вчерашния му доклад.

Според британското разузнаване укрепването на позициите на юг вероятно показва сериозността, с която руското командване приема заплахата от украинска контраофанзива.