6-ият санкционен пакет срещу Русия получи окончателно светлина от постоянните представители на страните членки на ЕС. По искане на Унгария от него отпадна руският патриарх Кирил.
 
Решението ще бъде прието на писмена процедура утре сутринта, след което ще бъде публикувано веднага в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно. България ще получи отсрочка до края на 2024-та година, както обяви на Европейския съвет премиерът Кирил Петков.
 
Очаква се днешното решение да сложи край на продължилата близо един месец съпротива срещу санкционния пакет. Най-сериозно противопоставяне имаше на петролното ембарго срещу Русия от страна на Унгария. Ембаргото се очакваше да бъде наложено до края на годината.
 
Този проблем отпадна, след като премиерът Виктор Орбан получи отсрочка поради голямата зависимост на страната си от руския нефт, а по-късно и гаранции в случай на спиране на неговото подаване по петролопровода "Дружба". 
 
Оказа се обаче, че за Унгария петролът не е единственият препъникамък, след като вчера постоянният представител на страната в ЕС поиска от санкционния списък да бъде изваден руският патриарх Кирил. Това искане бе удовлетворено днес на заседанието на посланиците в Люксембург.