Шефът на ООН по ядрената енергетика предупреди, че най-голямата атомна електроцентрала в Украйна "е напълно извън контрол", информира Асошиейтед прес. Той отправи спешен призив към Русия и Украйна бързо да позволят на експерти да посетят обширния комплекс, за да стабилизират ситуацията и да избегнат ядрена авария.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), каза в интервю за Асошиейтед прес, че ситуацията става все по-опасна всеки ден в завода Запорожие в югоизточния град Енерходар, който руските войски превзеха в началото на март, скоро след нахлуването им в Украйна на 24 февруари.

"Всички принципи на ядрена безопасност са били нарушени" в централата, каза той. "Залогът е изключително сериозен, изключително тежък и опасен", заяви той.

Гроси цитира много нарушения на безопасността на централата, добавяйки, че тя е "на място, където се води активна война", близо до територия, контролирана от Русия. Физическата цялост на централата не е била спазена, посочи той, цитирайки обстрела в началото на войната, когато тя беше превзета, и продължаваща информация от Украйна и Русия, които се обвиняват взаимно в атаки срещу Запорожие.

Съществува "парадоксална ситуация", в която централата се контролира от Русия, но нейният украински персонал продължава да управлява нейните ядрени операции, което води до неизбежни моменти на търкания и предполагаемо насилие, каза той. Въпреки че МААЕ има известни контакти с персонала, те са "погрешни" и "накъсани", каза той.

Гроси заяви, че веригата за доставки на оборудване и резервни части е била прекъсната, "така че не сме сигурни, че заводът получава всичко, от което се нуждае". МААЕ също трябва да извърши много важни инспекции, за да гарантира, че ядреният материал е защитен, "а има много ядрен материал, който трябва да бъде инспектиран", каза той.

"Когато съберете всичко това, имате каталог от неща, които никога не трябва да се случват в нито едно ядрено съоръжение", каза Гроси. "И ето защо аз настоявам от първия ден, че трябва да можем да отидем там, за да извършим тази оценка на безопасността и сигурността, да извършим ремонта и да помогнем, както вече направихме в Чернобил."

Руското превземане на Запорожие поднови опасенията, че най-големият от 15-те ядрени реактора на Украйна може да бъде повреден, предизвиквайки друга извънредна ситуация като аварията в Чернобил през 1986 г., най-лошата ядрена катастрофа в света, която се случи на около 110 километрасеверно от столицата Киев.

МААЕ трябва да отиде в Запорожие, както направи в Чернобил, за да установи фактите какво всъщност се случва там, да извърши ремонт и инспекции и "да предотврати ядрена авария", каза Гроси.