В събота Шанхай обяви, че е спечелил битката с последната епидемична вълна от COVID-19, което е доказателство за правилно взетите решения и планове на ЦК на ККП, както и усилията на хората от цялата страна, съобщи Радио Китай.

„Ние спечелихме битката за защитата на Шанхай“, каза секретарят на общинския комитет на ККП вчера по време на 12-ия конгрес на ККП в Шанхай. Той добави, че градът прилага стратегиите за превенция на заразата още от 2020 г. и защитават „портата на страната“. В пика на епидемията Шанхай е обслужил 62% от полетите от чужбина, 53% от входящите пътници и 46% от внесените от студената верига стоки.

От 28 март в шанхайските райони Пудун и Пуси бяха въведени строги ограничения заради COVID-19, като повечето от жителите на мегаполиса останаха по домовете си около два месеца. По време на последната епидемична вълна в Шанхай бяха регистрирани над 600 000 случая, като повечето от пациентите вече са изписани от болниците.

Животът в мегаполиса започна да се нормализира от 1 юни. Местните власти предприеха редица мерки, за да помогнат на потърпевшите бизнеси и физически лица.