Северна Корея изгражда участъци от нещо, което изглежда като стена на няколко места близо до границата с Южна Корея, разкриват нови сателитни изображения, предава Би Би Си.

Изображенията, анализирани от BBC Verify, също показват, че земята в демилитаризираната зона е била разчистена, което според експерти може да е нарушение на дългогодишното примирие с Южна Корея.

Демилитаризираният район е буферна зона с ширина 4 км (2,5 мили) между Северна и Южна Корея. Двете държави технически все още са във война, тъй като никога не са подписвали мирен договор.

Зоната е разделена на две, като всяка страна се контролира от съответната държава.

Точната дата на започване на строителството на стената не е ясна поради липса на предишни изображения с висока разделителна способност в района. Ясно е, че структурите ги е нямало през ноември 2023 г.

Преди десетилетия Северна Корея започва да изгражда противотанкови заграждения. Новите стени са високи до 3 метра.

Служител от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза на неотдавнашен брифинг, че военните са идентифицирали текуща дейност, свързана с „укрепването на тактическите пътища, поставянето на мини и разчистването на пустеещите земи“, пише БТВ.

Според Едуард Хауел, изследовател на Корейския полуостров в Оксфорд, затоплящите се отношения между Северна Корея и Руската федерация ще доведат до повече провокации от страна на Пхенян.