Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ръководи голям военен парад с демонстрации на рекорден брой ядрени и междуконтинентални балистични ракети, съобщиха държавните медии, включително и това, което според анализатори вероятно е нова междуконтинентална балистична ракета(МБР) с твърдо гориво.

Парадът по случай 75-ата годишнина от основаването на въоръжените сили на страната включва фойерверки, военни оркестри и униформени войници, маршируващи в унисон, за да изпишат "2,8" и "75", съобщи официалната Корейска централна информационна агенция.

Облечен в черното палто, предпочитано от неговия дядо и лидер-основател на Северна Корея Ким Ир Сен, Ким присъства на парада на 8 февруари заедно със съпругата си Ри Сол Чу и дъщеря си Чу Ае, показват снимки на държавните медии.

Снимките показаха, че висшият лидер стои заобиколен от висшите си генерали на централния площад "Ким Ир Сен" в Пхенян и отдава чест, докато покрай него дефилират войници и ракетни части.

Показаните оръжия включваха най-малко 10 от най-големите МБР „Hwasong-17“, както и превозни средства, очевидно предназначени за пренасяне на МБР с твърдо гориво, съобщи сеулският специализиран сайт NK News.

Северна Корея отдавна се стреми да разработи междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, което би спомогнало за по-трудното откриване и унищожаване на нейните ядрени оръжия.

Когато МБР се появи на площада, това предизвика радостни възгласи от страна на зрителите, заявиха от KCNA, като добавиха, че на парада е присъствало и "тактическо ядрено оперативно звено". 

Северна Корея организира военни паради, за да отбележи важни празници и събития, които се следят отблизо от наблюдателите за информация относно напредъка на затворения режим по отношение на забранените балистични и ядрени оръжия. Парадът демонстрира "най-големия потенциал на страната за ядрена атака", заявиха от KCNA.

Търговски сателитни снимки, направени от Maxar Technologies в 22:05 ч. (13:05 по Гринуич) в сряда вечерта, показват голямо севернокорейско знаме и хиляди хора, събрани на площад "Ким Ир Сен".

Парадът се провежда, след като Северна Корея обеща да разшири и засили военните учения, за да гарантира готовността си за война, след като през годината извърши рекорден брой оръжейни изпитания, включително изстреля най-модерната си междуконтинентална балистична ракета.