Северна Корея изрази подкрепата си за анексията от Русия на украински територии и разкритикува предприетите пред ООН постъпки срещу Русия от страна на САЩ и техните съюзници, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Началникът на отдела "Международни организации" към севернокорейското външно министерство Джо Чхол-су защити референдумите, произведени в окупирани от руските сили украински територии. Според севернокорейския представител те са били напълно легитимни и организирани в съответствие с Устава на ООН, в който се установяват принципите за равенство на народите.

"Смазващо мнозинство от избирателите подкрепи присъединяването към Русия", каза Джо. А по повод внесената от САЩ проекторезолюция за осъждане на референдумите севернокорейският дипломат заяви САЩ се бъркат във вътрешните дела на независими страни и злоупотребяват със Съвета за сигурност на ООН.

"Няма никога да се върнат дните, в които САЩ биха могли да използват Съвета за сигурност като щит и средство за агресия, за да запазят своето господство", заяви севернокорейският представител.